• De historie van s.v. Tuldania

  In den beginne...
  Voetbal in Esbeek kent een lange geschiedenis. Voor de Tweede Wereldoorlog werd er al gevoetbald door diverse Esbeekse heren op het veld van de Hilvarenbeekse voetbalvereniging Volharding (later Hilvaria), op een terrein achter de voormalige steenfabriek aan de Esbeekseweg. De uitbraak van de oorlog zorgde ervoor dat het niet meer mogelijk was om in Esbeek te voetballen. De geschiedenis van het huidige SV Tuldania begint dan ook waar de oorlog ophield.

  Na goedkeuring van pastoor Simons belegden meesters Soetens en Sanders op 5 maart 1946 onder grote belangstelling de oprichtingsvergadering van een voetbalclub in Esbeek. Er was veel animo in het dorp hiervoor en met het beschikbaar stellen van de 'paardenwei' door Landgoed De Utrecht was ook het veld gerealiseerd. De eerste trainingen mochten gehouden worden op het voetbalveld van Rustoord. De naam 'Tuldania', voorgedragen door meester Lauwers, werd ontleend aan de Tulderse Hoeve die in de 12e eeuw gesticht werd in Esbeek door de abdij van Averbode. Ook werden de clubkleuren bepaald: oranje shirts en sokken in combinatie met zwarte broeken. Het eerste seizoen van RKVV Tuldania was direct een succesjaar met een kampioenschap voor het eerste elftal in de 2e klasse Nederlandsche Voetbalbond (NVB) afdeling Noord-Brabant. In 1951 werd dit gevolgd door het kampioenschap van het tweede elftal.

  De club groeide ondertussen gestaag verder door de aanwas van nieuwe jeugdspelers, die voor ƒ 1,- inschrijfgeld lid konden worden. Deze verjonging zorgde er mede voor dat het sportieve hoogtepunt van het eerste elftal in 1958 herhaald werd toen het, vaak spelend in een offensief 2-3-5 systeem, wederom kampioen werd en promoveerde naar de 1e klasse KNVB afdeling Noord-Brabant. Hier wist het zich drie seizoenen te handhaven, totdat het in 1961 weer degradeerde naar de 2e klasse. Inmiddels was het voetbalspel van RKVV Tuldania een belangrijke vorm van vermaak geworden in Esbeek: het aantal supporters dat de oranje-zwarten aanmoedigde langs de lijn was flink gegroeid, met topdagen van wel 300 tot 400 fans.

  Van paardenwei naar D'n Hondsbosch
  Na vele jaren gehuisvest te zijn op de paardenwei op 't Hoogeind, zorgde de ruilverkaveling ervoor dat RKVV Tuldania moest verhuizen. Er zou een nieuw veld komen in het dorp, in 'D'n Hondsbosch', maar dit was nog niet gereed. Vandaar dat er van 1967 tot 1969 tijdelijk werd uitgeweken naar een geïmproviseerde locatie: een tot voetbalveld omgevormde akker van de familie Lambregts. De groene houten accommodatie van de paardenwei kwam ook hier te staan.

  Toen in september 1969 het nieuwe veld in het dorp gereed was, werd na enkele seizoenen alweer afscheid genomen van het veld bij de familie Lambregts. Op de nieuwe locatie was ruimte voor twee velden en een nieuwe accommodatie. Deze nieuwe accommodatie, een stenen complex bestaande uit kleedruimten en een kantine, werd officieel en op feestelijke wijze geopend op zondag 14 april 1974. Op die dag werd ook afscheid genomen van het houten kleedlokaal, dat bijna 25 jaar op drie verschillende locaties had gediend als accommodatie. De nieuwe accommodatie was echter broodnodig, gezien de groei die de dorpsclub had doorgemaakt: in het jubileumjaar 1986 waren er 6 senioren- en jeugdelftallen.

  Het recente verhaal van SV Tuldania
  De jaren '80 werden uitgeluid met een nieuw kampioenschap van Tuldania 1: in 1989 werd het kampioenschap in de 3e klasse 'Brabantse Bond'. Dit kunststukje werd herhaald in het seizoen '93-'94, dit keer door zowel Tuldania 1 als 2. Onder de nieuwe klasse-indeling onder de KNVB werden er ook kampioenschappen behaald. Zo werd in 1998 het 2e kampioen in de 5e klasse en een jaar later promoveerde het 3e naar de 5e klasse. Weer een paar jaar later, in 2005, was het de beurt aan Tuldania 4 om de kampioensschaal in de lucht te houden. Een nieuw hoogtepunt werd behaald in 2008, waarin Tuldania 1 na een bloedstollende slotwedstrijd tegen WSJ uit Tilburg tot kampioen van de 5e klasse kon worden gekroond.

 • Naast deze mooie lijst met sportieve prestaties werd er in deze jaren ook druk gewerkt aan de uitbreiding en modernisering van het sportpark. Zo werden de kleedruimten en kantine voorzien van een nieuw interieur, kwam er een nieuw trainingsveld met verlichting en verrees de Jac Leemans tribune: een overdekte tribune met zitplaatsen, die de vele trouwe supporters een beschut plekje biedt en een mooi uitzicht geeft over de twee speelvelden. De uitbreiding van de materiaalruimte en de nieuwe sproei-installatie onder de speelvelden zijn de laatste belangrijke verbeteringen van de accommodatie.

  Tot op de dag van vandaag is D'n Hondsbosch de vertrouwde thuishaven van SV Tuldania, waar het vele sportieve successen heeft behaald en dit hopelijk zal blijven doen in de toekomst. De club telt op dit moment 4 senioren elftallen en 6 jeugdteams. Daarnaast kent SV Tuldania een grote groep fanatieke vrijwilligers die op allerlei manieren een bijdrage leveren aan het voortbestaan van de club.